لطفا منتظر باشید
اندیکاتورهای کاربردی

اندیکاتورهای کاربردی

 


تحلیل تکنیکال یک روش نموداری تحلیل بازار و تحلیل قیمت سهام است. در تحلیل تکنیکال قیمت سهام، وظیفه اصلی برعهده اندیکاتورها است. اگر به نمودار قیمت سهام در بازار دقت کرده باشید، خواهید دید این نمودار از دو مؤلفه قیمت و زمان تشکیل شده است؛ بنابراین نمودار قیمت سهم، نشان دهنده مکان هندسی نقاطی است که از دو عامل قیمت و زمان تشکیل شده اند و ما میتوانیم به کمک داده های نمودار و با استفاده از فرمولهای ریاضی یا فرمولهای آماری، نماگرهای جدیدی را از آن خلق کنیم.

اندیکاتورها به بیان دیگر ابزاری هستند که با اعمال یکسری روابط ریاضی مشخص روی قیمت سهم یا حجم معاملات یا هر دو شکل میگیرند.

 

انواع اندیکاتورها:


 1- روندها(Trends)

برخی اندیکاتورها روند بازار یا جهت بازار را نشان میدهند و این روند میتواند افزایشی، کاهشی یا خنثی باشد. شاخص حرکت جهت دار یک نمونه از اندیکاتورهایی است که روند صعودی و نزولی را مشخص میکند. همچنین انواع میانگین های متحرک، شاخص رگرسیون خطی و شاخص روند قیمت و حجم، نمونه هایی از اندیکاتورهای تِرند هستند.


 2-اسیلاتورها(Oscillators)

اسیلاتورها یا نوسانگرها به مجموعهای از اندیکاتورها اطلاق میشود که هدفشان درک و سنجش میزان هیجان خریداران و فروشندگان است. در حقیقت اسیلاتورها سعی دارند دماسنج هیجانات خریداران و فروشندگان فعال در سهام باشند و ما را از میزان هیجان خریدوفروش حاضر در معاملات آگاه کنند.

 همچنین اسیلاتورها اندیکاتورهایی وجود دارند که حول یک خط مرکزی یا میان سطوح معینی نوسان میکنند و معمولاً به دو دسته اسیلاتورهای مرکزی و نواری تقسیم بندی میشوند.

همانطور که اشاره شد دو لغت اندیکاتور و اسیلاتور هم معنی و مترادف نیستند، بلکه اسیلاتورها یکی از زیر مجموعه های اندیکاتورها محسوب میشوند و این نخستین تفاوت اسیلاتور و اندیکاتور است.




اسیلاتورهای مرکزی :

در اسیلاتورهای مرکزی منحنی در بالا و پایین یک نقطه یا خط مرکزی نوسان میکند و برای شناسایی قدرت یا ضعف حرکت قیمت بکار میرود؛ به صورتی که  حرکت به بالای خط مرکزی تغییر قیمت صعودی و حرکت به پایین تغییر قیمت نزولی را به ما نشان میدهد.

اندیکاتور  MACDو  ROCنمونه هایی از یک اسیلاتور مرکزی هستند که بالا و پایین خط صفر نوسان میکنند.

 

اسیلاتورهای نواری :

این اسیلاتورها برای شناسایی سطوح اشباع خرید و اشباع فروش طراحی شده اند. از آنجایی که این
اسیلاتورها بین دو حد مشخص نوسان میکنند، استفاده از آنها درحرکت های روند دار مشکل است. اسیلاتورهای نواری برای بازارهایی که روند مشخص ندارند یا محدوده ای جهت معامله دارند بهتر عمل میکنند.اندیکارتور RSI و اندیکاتور استوکاستیک، دو نمونه از اسیلاتورهای نواری هستند.

در RSIنوارهای اشباع خرید و اشباع فروش به ترتیب در ۷۰و ۳۰ تنظیم میشوند؛
به صورتی که اگر منحنی RSIبه زیر ۳۰ برود نمایانگر قیمت در منطقه اشباع فروش است و اگر این منحنی بالای ۷۰ قرار گیرد نمایانگر قیمت در منطقه اشباع خرید است. در نوسان نمای استوکاستیک حرکت منحنی به
بالاتر از ۸۰ و پایینتر از ۲۰ به ترتیب منطقه اشباع خرید وفروش است.

 

 3- حجم (Volume)

 

دسته ای از اندیکاتورها هستند که حجم و ارزش معاملات را نیز مورد آنالیز قرار میدهند، مثلا در روندهای صعودی افزایش قیمت و افزایش حجم معاملات نشانه استحکام روند است و در مقابل افزایش قیمت و کاهش حجم نشانه واگرایی و ضعیف بودن روند و برگشت احتمالی قیمت است.

 

 اندیکاتور جریان سرمایه  ( MFIاندیکاتور حجم تعادلی OBV )و اندیکاتور تجمع و توزیع نمونه هایی ازاندیکاتورهای مربوط به حجم هستند.

 

 

 

 

4- ندیکاتور بیل ویلیامز (Bill wiliams)

مجموعهای از اندیکاتورهایی که بیل ویلیامز خالق آنها بوده و به احترام تلاشهای وی در یک خانواده قرار گرفتهاند، این شاخص های ارائه شده به واسطه استراتژی ای که توسط بیل ویلیامز، معامله گر اسطوره ای، معرفی شدند خلق شده است.
 
بیلویلیامز برای اینکه بتواند درک درستی از روانشناسی بازار داشته باشد، روش معامله ای مختص به خود را توسعه داد. روشی که مبنایش استفاده از راهی منطقی برای تحلیل بازار و برهان غیرمنطقی آشفتگی است.

شناخته شده ترین اندیکاتور این خانواده اندیکاتورAligator  است.

البته در این خانواده دو اسیلاتور نیز وجود دارد، Accelerator Oscillator و Awesome Oscillator که در بازار ایران کمتر استفاده میشود.

 

اندیکاتورها را بهگونهای دیگر نیز میتوان تقسیمبندی کرد:

 

اندیکاتور تأخیری(Laging)

اندیکاتور های  تأخیری بهترین قابلیت ها را در روند های بلند مدت دارند و در کوتاه مدت اخطارهای تغییرات قیمت را نمی دهند و صرفا به ما نشان میدهند که قیمت در روند صعودی یا روند نزولی قرار دارد.

 اندیکاتورهای دنباله رو یا اندیکاتورهای پیروی روند، روند اخطارهای خریدوفروش را دیر صادر میکنند، ولی با عدم توجه به تغییر جهت های مقطعی و کوتاه مدت ریسک معاملهگر را کمتر کرده و او را در سمتی که بازار قرار دارد،نگه میدارد. MACD یک نمونه اندیکاتور تأخیری است.

اندیکاتور پیشرو(Leading)

اندیکاتور پیشرو در اصل بیشتر به شما کمک میکند زیرا این اندیکاتورها برای پیش بینی سریع تر نرخها و تغییر جهت هایی که بعداً انجام خواهد شد به کار می رود.

اندیکاتورهای پیشرو اساساً وظیفه اندازه گیری مقدار خریدها و فروشهای هیجانی مثلا یک جفت ارز را دارا هستند و با فرض اینکه یک جفت ارز در این مناطق قصد تغییر در مسیر حرکتی خود را دارد استفاده از اندیکاتورهای پیشرو میتوانند این تغییر جهت را هشدار دهند. اندیکاتور شاخص قدرت نسبی یک اندیکاتور پیشرو است



 

آموزش اندیکاتور مکدی(MACD)

اندیکاتور  MACDمک دی چیست؟

 است.Moving Average Convergence Divergence  مخفف عبارتMACD اندیکاتور

این عبارت به معنی همگرایی (Convergence)و واگرایی (Divergence) میانگین متحرک است.

 این اندیکاتور ابداع آقای جرالد بی اپل است.از این اندیکاتور در تحلیل تکنیکال برای به دست آوردن قدرت ، جهت و شتاب در یک روند استفاده میکنند. این اندیکاتور در اغلب موارد با استفاده از قیمت پایانی محاسبه میشود. بر خلاف اندیکاتور های دیگر مکدی فرمول سختی برای محاسبه خود ندارد..


آموزش اندیکاتور آر اس آی  (RSI)

این اندیکاتور که مخفف  Relative Strength Indexمیباشد با روابط پیچیده ریاضی محاسبه میشود.

در تنظیمات آر اس آی نیز عموما از تنظیم  14روزه استفاده میشود. این اندیکاتور همانند مکدیدر زمره اسیلاتور ها طبقه بندی میشود. و بین دو سطح  ۰و  1۰۰در حال نوسان است.

 

کاربردهای : RSI

همانطور که گفته شد این اندیکاتور بین دو سطح ۰و 001 در نوسان می باشد. در این بین، دو سطح کلیدی

30 و ٧0 را به ترتیب به عنوان سطوح اشباع فروش و اشباع خرید می نامند.

یعنی هر گاه مقدار ار اس ای از عدد 30 کمتر شود به این معنی است که شاهد فروش های افراطی در بازار هستیم و لذا امکان کاهش فشار فروش و صعود قیمت وجود دارد .

بر عکس عبور ار اس ای از سطح 70 به سمت بالا به معنی انجام خریدهای افراطی در بازار می باشد که در نهایت این خریدها ممکن است هر لحظه به پایان برسند و شاهد نزول قیمت باشیم.



 

نکته قابل توجه در مورد ار اس ای باید ذکر شود این است این است که هنگام خروج RSI از مناطق اشباع بدون افت یا صعود قیمت و فقط با نوسان قیمتی امکان پذیر است.

یکی دیگر از کاربردهای جالب در استفاده از RSI به کاربردن خطوط روند همراه با این اندیکاتور می باشد.
به عبارتی به همان شکل که خطوط روند را در مورد قیمت استفاده می کنیم به طریق مشابه می توان همان خطوط را در مورد   RSIنیز استفاده کرد.

برای کاهش میزان خطا میتوانیم در کنار اندیکاتور ها از ابزار دیگر نیز استفاده کنیم. برای مثال می توان به جای استفاده از هر یک از اندیکاتورهای  RSIیا  MACDبه تنهایی، همزمان از این دو اندیکاتور در کنار هم استفاده کرد تا این ابزار بتوانند خطاهای یکدیگر را پوشش دهند.


آموزش اندیکاتور استوکاستیک :Stochastic
این اندیکاتوربرای اولین بار توسط جورج لین پدید آمده است و به طور کلی از اواخر دهه 1950مطرح شده است. که به تخمین قیمت بسته شدن دارایی و محدوده نوسان قیمت در یک دوره از پیش تعیین شده می پردازد. در حالت کلی استوکاستیک به عنوان اسیلاتوری شناخته شده است که از قیمت سهم و حجم معاملات پیروی   نمی کند بلکه چیزی که در این اندیکاتور مهم است سرعت و جهت حرکت قیمت است.


این اندیکاتور از طریق دو فرمول اندازه گیری می شود:

در ابتدا باید این را در نظر داشته باشیم که در این اندیکاتور هم نقاط اشباع خرید (over bought) واشباع فروش ((over sold اهمیت دارد.

عموما بازه ای که این اندیکاتور در آن نوسان می کند  2۰ تا  ۸۰ است.  البته بازه اصلی که در آن نوسان دارد بین ۰تا 1۰۰است اما از منظر دیدگاه قدیمی تر بین بازه 2۰ تا ۸۰ پذیرفته تر است. در منابع مختلف ممکن است با اصطلاح بیش فروش یا فروش افراطی که منظور همان اشباع فروش است و همین طور با اصطلاح بیش خرید یا خرید افراطی که همان اشباع خرید می باشد رو به رو گردید . نکته مهمی که باید در نقطه اشباع خرید (خریدافراطی) مد نظر داشت این است که احتمال کاهش قیمت و شروع روند نزولی در سهم وجود دارد. همچنین در زمانی که در نقطه اشباع فروش (فروش افراطی) قرار داریم منتظر افزایش قیمت و تغییر روند سهم به حالت صعودی باید باشیم.


حجم معاملات:

مومنتوم تغییرات قیمت سهم را در بازار در بازه زمانی با در نظر گرفتن حجم معاملات مورد بررسی قرار می دهد. برای مثال زمانی که حجم معاملات افزایش پیدا می کند ، سرعت تغیرات مومنتوم هم افزایش پیدا می کند و بالعکس.
اندیکاتور مومنتوم این امکان را برای تحلیلگر فراهم می کند که فقط تغییرات قیمت سهم را دنبال نکند ، بلکه میتواند سرعت این تغییرات را در نمادها محاسبه کند.این اندیکاتور شباهت زیادی به اندیکاتور میانگین متحرک دارد،اما فرق اساسی بین این دو اندیکاتور این است که مومنتوم جزء اندیکاتورهای پیشرو محسوب می شود ولی میانگین متحرک، اندیکاتور تاخیری است.

 

آموزش اندیکاتور روانی یا سایک :(Psych Indicator)

این اندیکاتور چگونه کار میکند؟


کمک های بصری منظم را بر روی نمودار به شما نشان میدهد.

درک آسان و سیگنال های واضح و شفافی دارد.

در تمامی تایم فریم ها استفاده میشود.
روانشناسی بازار، سیگنال های تجاری را به نمایش میگذارد.
با اندیکاتورهای دیگر به خوبی کار میکند و ورود به پوزیشن و یا حتی الگوهای شمعی پایه را بهبود میبخشد


.

 اندیکاتور روانی دارای دو عامل مهم است:

_اول، نوسانگر در پانل پایین، نوسانگر نمایش تصویری است که نقاط اوج و میانگین روانشناسی بازار را نشان میدهد. چنانچه اندیکاتور روانی بالای 80 یا پایین 20 باشد، افراط سهامداران (اشباع خرید یا فروش) را در بازار نشان میدهد و همچنین نقاط دارای پتانسیل بر اساس حرکت قیمت برگشتی را مشخص میکند.
_دوم، علامت پیکان در نمودار نشان دهنده  هشدار است.این پیکان ها، الگوهایی روانشناسی هستند که احتمال بیشتری از حرکات قیمت (پرایس اکشن) که کندل های شمعی را دنبال میکنند را ارائه میدهند و سر پیکان، بالا یا پایین کندل قرار دارد.
هنگامی که یک پیکان سبز رنگ ظاهر میشود، میتوانیم حرکات قیمت را صعودی فرض کنیم و با ظاهر شدن پیکان قرمز رنگ،حرکت قیمت را نزولی پیشبینی میکنیم .


آموزش اندیکاتور حجم معاملات:(Volume)

(volume)اندیکاتوری است که تعداد معاملات یا حجم معاملات را در یک رنج قیمتی و در یک بازه زمانی مشخص
نشان می دهد.اما در بیشتر مواقع معامله گران به دلیل ساده بودن این اندیکاتور استفاده ای از آن نمی کنند . درحالی که با استفاده از اندیکاتور  volumeسرمایه گذار می تواند سود خود را افزایش داده و همچنین ریسک معملات خودش را به حداقل برساند. با تجزیه و تحلیل حجم معاملات (volume) امکان اینکه قوی بودن یا ضعیف بودن روند توسط معامله گر تخمین زده بشود ، وجود دارد.

در نمودار ، حجم معاملات دو رنگ( سبز یا قرمز )که رنگ سبز نشانه افزایش حجم معاملات نسبت به حجم قبل و رنگ قرمز نمادی از کاهش حجم معاملات نسبت به حجم معاملاتی قبل است می باشند که معمولا به صورت ستون های عمودی نشان داده می شود. البته این رنگ ها ممکن است در اندیکاتور ها و نرم افزار های دیگر معانی دیگری داشته باشند.

 

رنگ قرمز : نشانه ی افزایش عرضه (بازار خرسی) پیشرو بودن مقاومت معتبرو قوی.
رنگ سبز : نشانه ی افزایش تقاضا (بازار گاوی ) پیشرو بودن حمایت معتبر و قوی.

 

حجم معاملات بالا در نمودار نشان دهنده این است که ، امکان شروع یک روند جدید وجود دارد ، در حالی که حجم معاملات پایین به معنی عدم تمایل معامله گران به انجام معامله در بازار می باشد .
 

یکی از کاربردهای مهم این اندیکاتور این است، حجم معاملات تایید کننده الگوهای استفاده شده در تحلیل های معامله گر می باشد.
 
(منظور از الگوها ، الگوی پرچم ، سر و شانه ، مثلث می باشد)

 

در استفاده کردن از این اندیکاتور، این نکته را در نظر داشته باشیم که:

 

-1ابتدا حجم معاملات را مشاهده می کنیم
-2
نمودار سهم را ببرسی می کنیم
-3در صورتی که حجم معاملات در حال افزایش پیدا کردن باشد ، امکان اینکه روند سهم هم تغییر کند وجود دارد.

برای شناسایی نزولی یا صعودی بودن حرکات سهم حجم معاملات میتواند راهنمای خوبی باشد.

چون معامله گر به دنبال موقعیت های مناسب برای ورود به سهم است . و زمانی که روند سهم ضعیف است و شرایط مناسب نمی باشد از ورود به سهم جلوگیری می کند.

 

موضوع مهمی که باید در نظر گرفت ، این است که حتما اندیکاتور  volumeبر حسب حجم معاملات نتظیم شود. معامله گران از حجم معاملات برای تحلیل های خود استفاده می کنند.

 

نکته : برخلاف خط روند که هر چه نقاطی را در گذشته سهم هستند ، به یکدیگر وصل می کنیم خط روند اعتبار بیشتری پیدا می کند ،در تحلیل حجم معاملات باید ، معاملاتی را که اخیرا صورت گرفته است را بررسی کند . برای مثال: اگر حجم معاملات را در 50 روز آخر سهم مشاهده کنیم اطلاعات نامربوطی از سهم در خصوص حجم معاملات می دهد. برای اینکه اطلاعات معتبر تر باشند میتوانیم آنهارا بر اساس حجم معاملات اخیر نماد مشخص نماییم.

یعنی برای پیدا کردن اطلاعاتی از سهم در گذشته باید خط روند آن را دنبال کنیم اما برای دیدن حجم معاملات ان بایستی به حجم معاملات اخیر توجه کنیم حجم معاملات در گذشته اطلاعات مفیدی در اختیار ما قرار نمیدهد.

سیگنال های حجم معاملات

1-زمانی که قیمت ها در حال افزایش هستند و حجم معاملات هم در حال زیاد شدن ، این موضوع نشانه ای از تایید روند صعودی در سهم می باشد.
-2
زمانی که قیمت ها در حال افزایش هستند ولی حجم معاملات در حال کاهش یافتن است ، این موضوع سیگنالی مبنی بر معکوس شدن روند سهم دارد (از حالت صعودی به نزولی در آمدن (.
-3
شکسته شدن خط روند ، همراه با تغییر در حجم معاملات.

وقتی قیمت کاهش پیدا می کند در صورتی که حجم معاملات هم پایین می باشد نمی تواند یک سیگنال
قوی محسوب بشود. اما سیگنالی که حجم معاملات پایین همراه با افزایش قیمت صورت بگیرد ، سیگنال
مهم تری محسوب می شود.

  



آموزش اندیکاتور زیگزاگ (Zig Zag) :

در نگاه اول که به این اندیکاتور می اندازید بسیار ساده بنظر میرسد و حتی خیلی از اوقات کمک کردن
را کنسل میکنید اما در این مقاله قصد داریم بصورت موشکافانه ای به آموزش اندیکاتور زیگزاگ (Zig Zag) این اندیکاتور بیشتر یک ابزار تحلیلی جهت تشخیص روند استفاده میشود و میتواند در مشخص کردن پیوت
ها نیز کمک شایانی برای شما انجام دهد چرا که لازم است قبل از معامله بتوانید جهت کلی و فعلی بازار
را تشخیص دهید.


اندیکاتور اصلاحی فیبوناچی(fibo)  و سطوح مختلف آن:

سطح اصلاحی فیبوناچی چیست؟

سطح اصلاحی فیبوناچی اصطلاحی است که در تحلیل تکنیکال استفاده میشود و به محدوده سطح حمایتی یا مقاومتی گفته میشود.
سطوح اصلاحی فیبوناچی از خطوط افقی برای نشان دادن این موضوع استفاده میکنند سطوح حمایتی و مقاومتی در چه قیمتی امکان پذیر هستند. هر سطح دارای درصد خاصی است. این درصد بیانگر میزان اصلاح نوسان قبلی قیمت است. سطوح اصلاحی فیبوناچی عبارتند از 23.6 درصد، 38.2 درصد، 61.8 درصد و 78.6 درصد. اگرچه سطح اصلاحی50 درصد رسمی نیست اما از این سطح نیز استفاده میشود.

 

نکات با اهمیت :
این اندیکاتور، هر دو نقطه ای که مورد نظر معامله کننده باشد و معمولا بیشترین و کمترین قیمت است را به یکدیگر متصل
میکند.پس از ترسیم این اندیکاتور در نمودار، سطوح ثابت میشوند و تغییر نخواهند کرد. درصدهای ارائه شده، مناطقی هستند که ممکن است قیمت ثابت بماند یا اصلاح شود. صرفا نباید به این سطوح متکی بود. برای مثال، این نکته ای خطرناک است که فرض کنیم که قیمت پس از رسیدن به سطح فیبوناچی مشخص، اصلاح خواهد شد.

ممکن است اینطور باشد اما لزوما بدین صورت نیست. بیشترین استفاده از سطوح اصلاحی فیبوناچی برای ارائه مناطق علاقه بالقوه میباشد. اگر معامله کننده ای در صدد خرید باشد، قبل از آن به ثابت ماندن قیمت در سطح فیبوناچی و سپس اصلاح آن دقت میکند.

بیشترین درصدهای مورد استفاده شامل 23.6، 38.2، 50 61.8 و 78.6 درصد هستند. این اعداد نشان میدهند قیمت قبلی تا چه مقدار اصلاح شده است.


برچسب ها: اندیکاتورها و اسیلاتورها

ارسال نظرات