بازار آتی چیست؟
بازار بورس بخشهای مختلفی دارد که بر اساس نیاز اقشار مختلف ایجاد شده است. بازار آتی کالا یکی از بخشهای بورس کالا است.
بازار آتی یک مرکز مالی برای انجام قراردادهای آتی استاندارد است که شامل توافقنامهای قانونی با حدومرز مشخص است و هنگام امضای قرارداد برای خرید یا فروش یک کالای اقتصادی در آینده باقیمت توافق شده، ایجاد شده است.
کالای تحویلی در قرارداد آتی باید دارای استاندارد کیفیت و کمیت بوده و زمان و مکان تحویل آن نیز مشخص باشد. تنها متغیر در معاملات آینده در بازار آتی قیمت است که در مرحله معامله برآورد میشود. درواقع منظور از معاملات آتی، پوشاندن ریسک سرمایهگذاری است و این ابزار در بورس کالا مورداستفاده قرار میگیرد. استفاده از معاملات آینده، میتواند بهعنوان راهکاری برای جذب نقدینگی محسوب شود و با قرار گرفتن معاملهگران و بازارسازان در کنار معاملات آتی، چرخه بورس برای پذیرایی از سرمایههای سرگردان تکمیل میشود.
قرارداد آتی چیست؟
قرارداد آتی، قراردادی است که در آن خریدار و فروشنده توافق میکنند مقدار معینی از کالای مشخصی را باکیفیت و قیمت معلوم، در زمان و مکان مشخص معامله نمایند.
به بیان ساده، منظور از قرارداد آتی این است که در زمان حال ما اقدام به خرید کالایی میکنیم؛ اما تصمیم نداریم که همین الان کالا را تحویل بگیریم و درواقع میخواهیم چند ماه بعد کالا را تحویل گرفته و پول آن را پرداخت کنیم؛ بنابراین به قراردادی که طی آن کالایی را اکنون و باقیمت مشخصی خریداری کنیم، اما تحویل و پرداخت وجه آن در آینده صورت بگیرد، قرارداد آتی میگویند. در این قرارداد طرفین متعهد به تحویل کالا و پرداخت وجه آن در تاریخ مشخصی در آینده هستند و برای تضمین انجام تعهد، باید خریدار و فروشنده هرکدام مبلغی را نزد شخص امینی (بورس کالا) قرار دهند.
جالب است بدانید که قرارداد آتی قراردادی دوطرفه است و میتوانیم بدون در اختیار داشتن کالا، همین الان کالا با مشخصات معین را بفروشیم و در آینده (پس از چند ماه) آن را باقیمتی که اکنون توافق کردیم، تحویل دهیم و پول آن را دریافت کنیم. این نوع معامله برای کسانی که قصد دارند ریسک خود را کم کنند، مثل کشاورزان و تولیدکنندگان مواد غذایی بسیار مناسب است. کشاورز میخواهد مطمئن شود در فصل برداشت محصول از نوسان قیمت در امان باشد و کارخانه هم برای برنامهریزی و بودجهبندی نیاز دارد مقدار و قیمت خریدهای آینده خود را مشخص کند؛ پس با این مثال اهمیت کنترل نوسان و میزان ریسک در معاملات آتی تا حدودی مشخص میشود.
چرا بازار آتی یکی از پرطرفدارین بازارها در بین معامله گران بورس های دنیاست؟
بازار آتی به دلیل اینکه منافع خریدار و فروشنده کالا را تأمین کرده و فرصت کسب سود را برای نوسانگیران نیز فراهم میکند، در جهان طرفداران زیادی دارد. به عبارتی فعالان این بازار به سه دسته تقسیم میشوند:
1-خریداران کالا: اشخاصی که به کالایی (مثلاً زعفران، زیره، پسته و …) در آینده نیاز دارند، امروز در بازار آتی باقیمت معین پیشخرید میکنند.
2-فروشندان کالا: اشخاصی که قصد دارند در آینده کالای خود (زعفران، زیره، پسته و …) را بفروش برسانند، امروز میتوانند به قیمت معین برای ماه دلخواه در آینده پیشفروش کنند.
3-نوسانگیرها: اشخاصی که قصد خرید و فروش فیزیکی اصل کالا (زعفران، زیره، پسته و …) را ندارند، بلکه میخواهند با پیشبینی درست روند قیمت کالا، سود سرشاری به دست آورند.
بازار آتی به رونق اقتصادی کمک شایانی میکند؛ زیرا از یکسو تولیدکنندگان و مصرفکنندگان میتوانند ریسک خود را کاهش دهند و از سوی دیگر، کسانی که تمایل دارند سودهای کلان با ریسک بالا کسب نمایند میتوانند با معاملات قانونی و مطمئن به هدف خود دست یابند.
2-فروشندان کالا: اشخاصی که قصد دارند در آینده کالای خود (زعفران، زیره، پسته و …) را بفروش برسانند، امروز میتوانند به قیمت معین برای ماه دلخواه در آینده پیشفروش کنند.
3-نوسانگیرها: اشخاصی که قصد خرید و فروش فیزیکی اصل کالا (زعفران، زیره، پسته و …) را ندارند، بلکه میخواهند با پیشبینی درست روند قیمت کالا، سود سرشاری به دست آورند.
بازار آتی به رونق اقتصادی کمک شایانی میکند؛ زیرا از یکسو تولیدکنندگان و مصرفکنندگان میتوانند ریسک خود را کاهش دهند و از سوی دیگر، کسانی که تمایل دارند سودهای کلان با ریسک بالا کسب نمایند میتوانند با معاملات قانونی و مطمئن به هدف خود دست یابند.
ویژگی های بازار آتی چیست؟
استقبال چشمگیر از این بازار به دلیل ویژگیها و منافع بسیار زیادی است که میتواند سود کلانی را نصیب فعالان این بازار کند. از این منافع میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-معافیت مالیاتی
-تخصیص سود بانکی به مبلغی که در حساب در اختیار مشتری موجود است.
-امکان برداشت یک روزه موجودی از حساب
-کارمزدهای بسیار پایین
-امکان خرید و فروش نامحدود در هر روز معاملاتی
-واریز روزانه سود و زیان بهحساب مشتری
در ادامه بهتمامی منافع و ریسکهای این بازار میپردازیم. ابتدا به معرفی دو مزیت مهم قراردادهای آتی اشاره میکنیم که ماهیت این بازار را شکل میدهند:
1-وجود اهرم در معاملات: یعنی میتوانیم با چندین برابر پول خود در بازار آتی کالا معامله کنیم.
2-دوطرفه بودن بازار: یعنی هم از بالا رفتن قیمت میتوان سود کرد و هم از افت قیمتها.
اهرم مالی بازار آتی چیست و چرا این اهرم برای بورس بازان جذاب است؟
از اهرم مالی بازار آتی در مواقعی استفاده میشود که میخواهیم با واردکردن نیرویی کوچک، نتیجهای بسیار بزرگتر به دست آوریم. افراد با هوش مالی بالا همواره به دنبال یافتن فرصتهای سرمایهگذاری با قابلیت اهرمی هستند. اهرم میتواند با تغییر در زمان، نتیجه نهایی، مواد اولیه و یا سرمایه اولیه، به سرمایهگذاران فرصت ثروتمند شدن بدهد؛ اما فراموش نکنید که استفاده اشتباه از وضعیتهای اهرمی میتواند منجر به شکستهای سنگین مالی شود، لذا افرادی با درجه ریسکپذیری بالاتر و هوش و دانش بالا همواره به دنبال سرمایهگذاریهای با اهرم بالاتر هستند.بهعنوانمثال، با اهرم مالی بازار آتی قادر هستید با در اختیار داشتن مبلغ ده کیلوگرم زیره سبز، بر روی ۱۰۰ کیلوگرم زیره سبز سرمایهگذاری کنید و سود ۱۰ برابری و یا زیان ۱۰ برابری بهحساب شما منظور گردد.
از اهرم مالی بازار آتی در مواقعی استفاده میشود که میخواهیم با واردکردن نیرویی کوچک، نتیجهای بسیار بزرگتر به دست آوریم. افراد با هوش مالی بالا همواره به دنبال یافتن فرصتهای سرمایهگذاری با قابلیت اهرمی هستند. اهرم میتواند با تغییر در زمان، نتیجه نهایی، مواد اولیه و یا سرمایه اولیه، به سرمایهگذاران فرصت ثروتمند شدن بدهد؛ اما فراموش نکنید که استفاده اشتباه از وضعیتهای اهرمی میتواند منجر به شکستهای سنگین مالی شود، لذا افرادی با درجه ریسکپذیری بالاتر و هوش و دانش بالا همواره به دنبال سرمایهگذاریهای با اهرم بالاتر هستند.
بهعنوانمثال، با اهرم مالی بازار آتی قادر هستید با در اختیار داشتن مبلغ ده کیلوگرم زیره سبز، بر روی ۱۰۰ کیلوگرم زیره سبز سرمایهگذاری کنید و سود ۱۰ برابری و یا زیان ۱۰ برابری بهحساب شما منظور گردد.
دوطرفه بودن بازار آتی به چه معناست؟
در بازار فیزیکی (نقدی) افراد وقتی (زیره، زعفران، پسته و …) را خریداری میکنند، این انتظار را دارند که قیمت افزایش یابد تا آنها با فروش در قیمت بالاتر سود کسب کنند؛ یعنی معاملهگران فقط زمانی میتوانند از بازار سود کسب کنند که قیمتها رشد کند. ولی زمانی که قیمت کالاهای ذکرشده در حال کاهش است عملاً نمیتوانند انتظار سود داشته باشند؛ بلکه فقط میتوانند در صورت دارا بودن کالاها با فروش آن از ضرر یا افزایش آن جلوگیری کنند.برخلاف بازار نقدی در معاملات آتی کالا، افراد میتوانند هم در جهت افزایش قیمت و هم در جهت کاهش قیمت سود کسب کنند؛ یعنی وقتی قیمت افزایش مییابد افراد در قیمت پایین خرید خود را انجام داده و در قیمت بالاتر آن را به فروش میرسانند. از طرفی وقتی سرمایهگذاران پیشبینی میکنند که قیمتها کاهش خواهد یافت، در قیمت بالاتر اقدام به پیشفروش کالا کرده و پس از کاهش قیمتها اقدام به خرید همان مقدار مدنظر میکنند و از اختلاف بین فروش و خرید منفعت کسب میکنند.این امر موجب میشود که بدون توجه به شرایط اقتصادی شما بتوانید با تشخیص درست جهت بازار از حرکت قیمتها در هر طرف کسب سود کنید.
در بازار فیزیکی (نقدی) افراد وقتی (زیره، زعفران، پسته و …) را خریداری میکنند، این انتظار را دارند که قیمت افزایش یابد تا آنها با فروش در قیمت بالاتر سود کسب کنند؛ یعنی معاملهگران فقط زمانی میتوانند از بازار سود کسب کنند که قیمتها رشد کند. ولی زمانی که قیمت کالاهای ذکرشده در حال کاهش است عملاً نمیتوانند انتظار سود داشته باشند؛ بلکه فقط میتوانند در صورت دارا بودن کالاها با فروش آن از ضرر یا افزایش آن جلوگیری کنند.
برخلاف بازار نقدی در معاملات آتی کالا، افراد میتوانند هم در جهت افزایش قیمت و هم در جهت کاهش قیمت سود کسب کنند؛ یعنی وقتی قیمت افزایش مییابد افراد در قیمت پایین خرید خود را انجام داده و در قیمت بالاتر آن را به فروش میرسانند. از طرفی وقتی سرمایهگذاران پیشبینی میکنند که قیمتها کاهش خواهد یافت، در قیمت بالاتر اقدام به پیشفروش کالا کرده و پس از کاهش قیمتها اقدام به خرید همان مقدار مدنظر میکنند و از اختلاف بین فروش و خرید منفعت کسب میکنند.
این امر موجب میشود که بدون توجه به شرایط اقتصادی شما بتوانید با تشخیص درست جهت بازار از حرکت قیمتها در هر طرف کسب سود کنید.
محصولات مورد معامله در بازار آتی چیست؟
ابزارهای مشتقه (ازجمله قراردادهای آتی) ابزاری هستند که قیمت و ارزش آنها از یک نوع دارایی که اصطلاحاً به آن “دارایی پایه” میگویند، مشتق میشود. معمولاً در بورسهای کالایی دنیا، داراییهای مختلفی ازجمله محصولات کشاورزی، انواع فلزات، انواع فراوردههای نفتی و سایر محصولات بهعنوان دارایی پایه قراردادهای آتی مطرح میگردند.در حال حاضر در بورس کالای ایران محصول زیره سبز، زعفران و پسته در قالب قرارداد آتی معامله میشود. این در حالی است که در آینده با ایجاد شرایط مطلوب محصولات دیگر نیز میتوانند در بازار آتی معامله شوند. درصورتیکه دارایی موردنظر در قرارداد، کالا باشد، لازم است که شرایط قابلقبول کالا توسط بورس تعیین شود. دلیل این امر آن است که کالاهای مختلف با شرایط کمی و کیفی متفاوت ممکن است در بازار موجود باشد.
ابزارهای مشتقه (ازجمله قراردادهای آتی) ابزاری هستند که قیمت و ارزش آنها از یک نوع دارایی که اصطلاحاً به آن “دارایی پایه” میگویند، مشتق میشود. معمولاً در بورسهای کالایی دنیا، داراییهای مختلفی ازجمله محصولات کشاورزی، انواع فلزات، انواع فراوردههای نفتی و سایر محصولات بهعنوان دارایی پایه قراردادهای آتی مطرح میگردند.
در حال حاضر در بورس کالای ایران محصول زیره سبز، زعفران و پسته در قالب قرارداد آتی معامله میشود. این در حالی است که در آینده با ایجاد شرایط مطلوب محصولات دیگر نیز میتوانند در بازار آتی معامله شوند. درصورتیکه دارایی موردنظر در قرارداد، کالا باشد، لازم است که شرایط قابلقبول کالا توسط بورس تعیین شود. دلیل این امر آن است که کالاهای مختلف با شرایط کمی و کیفی متفاوت ممکن است در بازار موجود باشد.
ارسال نظرات